Nechýbajú voňavé lievance či ohromujúce červené palacinky, s ktorými je možné vychutnať si dlhé víkendové rána, ani raňajkové smoothies a farebné limonády. Nostalgickým raňajkám, ktoré čitateľa vrátia do čias detstva, vdýchli autorky nového ducha. Barbora aj Mimi si totiž myslia, že „dobré raňajky môžu prispieť ku krajším dňom – úplne jedno, či vás čakajú náročné úlohy v práci alebo víkendové leňošenie.“
Knihu pokrstili šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko, ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová. 

 

Krstilo sa teda netradične makom. Makové bratislavské rožky boli totiž prvým receptom, ktorý autorky Barbora a Mimi spolu pred viac ako štyrmi rokmi upiekli. Pozvaným priateľom a hosťom pripravili na ochutnávku práve niekoľko dobrôt podľa vlastných receptov z ich raňajkovej knižky. 
Na stoloch nechýbali: chlebíky s bylinkovou bryndzovou nátierkou s čerstvými klíčkami, bezlepkové pohánkové chlebíky s tofu nátierkou s datľami, orechmi  a bazalkou, smotanovo-kôprový a cibuľový posúch, raňajkové pralinky (tmavé s horkou čokoládou & svetlé s ovsenými vločkami), kakaový chia puding s malinou či domáci termix. 
„Rady by sme našou knižkou inšpirovali ľudí, ktorí chcú trošku vybočiť zo stereotypu a nahradiť všedné vajíčka alebo lupienky s mliekom aj niečím iným a možno aj zdravším“, prezrádzajú dievčatá.

 

V knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.

 

V knihe sú aj kapitoly, keď ráno naozaj nemáte vôbec čas, len si zoberiete niečo z chladničky a vyrazíte z domu. Sú tam doslova chvíľkové recepty, aj tie „dlhšie“ ideálne na víkendové rána. „Každý si v nej nájde to svoje,“ dodáva Mirka Nemčeková.

 

Recept na rýchly kakaový puding s avokádom

Tak toto je jeden z najrýchlejších a najchutnejších raňajkových receptov vôbec. Ingrediencie stačí spolu zmixovať a vychutnávať si krásne ráno. Recept pre 2 osoby 
Čas prípravy: 5 minút

Potrebujeme:
•          1 zrelé avokádo
•          1 zrelší banán
•          50 ml kokosového mlieka
•          1 a ½ PL kakaa
•          1 PL medu

Všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mixérom a puding je hotový.
bite me tip: Pridaním polievkovej lyžice arašidového masla bude puding ešte krémovejší. Na vrch môžeme pridať kokosový krém, ktorý je hustejší ako kokosové mlieko.

Zdravé raňajky nie sú iba plné vynikajúcich receptov, ale kniha je sama o sebe malým umeleckým dielom. O zaujímavú grafickú úpravu sa postarala grafická dizajnérka Mária Rojko a všetky fotografie si autorky zhotovili samé.
„Dali sme si záležať, aby naše recepty vyzerali čo najautentickejšie, preto sme sa rozhodli si všetky samy aj nafotiť. Fotografovanie jedál a ingrediencií je, rovnako ako varenie, naša vášeň. Máme rady fotky, z ktorých priam zacítite chuť jedla“, hovoria Barbora a Mimi.

Recept na Babičkine stískance

Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút
Počet ks: 15 ks

Potrebujeme:
•          1/2 kg zemiakov
•          1/2 kg špaldovej hladkej múky
•          15 lyžíc hrubej krupice
•          70 g roztopeného masla
•          soľ

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zmiešame s 1/2  kg špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika.
Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.
Bite me tip: slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.

Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.