Telefonický kontakt:      0902 402 204

Doručenie ZDARMA! Vyberte si z viac ako 50 odberných miest na Slovensku.

Ohodnoť knihu

Kniha: Nová miniencyklopédia prírodnej liečby

5 2
100% (2 recenzie)
od Igor Bukovský z vydavateľstva AKV - Ambulancia klinickej výživy, s.r.o
AKV - Ambulancia klinickej výživy, s.r.o
2009
slovenský
slovenský
Bežná cena: 9,99 €
Zľava: 2,- € (20 %)
Naša cena: 7,99 €
Posielame do 3 pracovných dní In Stock

 


Ukážka z knihy Nová miniencyklopédia prírodnej liečby

Popis knihy Nová miniencyklopédia prírodnej liečby (Igor Bukovský)

Vianočná nádielka od nás a od doktora Igora Bukovského! Stačí ak si objednáte jendu z týchto knižiek Návod na prežitie pre ženu,

Návod na prežitie pre muža, Návod na prežitie pre bejby alebo Plán B a my vám túto knihu Nová miniencyklopédia prírodnej liečby pribalíme k objednávke ako darčk

 

 

Kniha naväzuje na veľmi úspešný autorov titul "Miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorej sa na Slovensku a v Českej republike od roku 1992 v opakovaných a doplnených vydaniach predalo spolu viac ako 400 tisíc kusov. (Bola preložená aj do maďarčiny a bulharčiny.)Nové, výrazne rozšírené a doplnené vydanie má ambíciu sprístupniť aktuálne a dôveryhodné informácie z oblasti prírodnej liečby a použitia prírodných prostriedkov liečby a súčasne naučiť čitateľa rozlišovať pravdu od bludov.

 

 

 

Ukážka z knihy: Nová miniencyklopédia prírodnej liečby


Celiakia


Čo to je?

Najčastejšie geneticky podmienené, autoimúnne ochorenie v Európe. Postihuje v priemere jedného človeka zo 130 a jej výskyt sa zatiaľ z neznámych príčin zvyšuje. (Niektorí liečitelia a lekári tvrdia, že je za to zodpovedné používanie pšenice ako takej, ale tento názor nemožno považovať za podložený.) Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) - bielkovinou niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu - v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal, degenerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo)

 

Prečo vznikne?

Ide o typickú vrodenú poruchu, ktorá sa môže prejaviť v detstve aj neskôr v dospelosti - veľmi často u žien vo veku 30 - 40 rokov. Výskyt v postihnutých rodinách je vyšší ako v celej populácii. Spúšťačom "potichu čakajúcej " celiakie v dospelosti môže byť: nadmerný a dlhotrvajúci stres, operácia, vážnejšia viróza, tehotenstvo a časté užívanie antibiotík.

 

Ako sa prejaví?

  • kŕče a bolesť v oblasti brucha
  • pocit nafúknutia brucha, prelievanie čriev so zvukovými prejavmi
  • hnačka alebo zápcha
  • zmenená farba a zápach stolice
  • flatuencia (plynatosť)
  • chronická únava
  • strata svalstva a úbytok hmotnosti
  • prejavy mimo GIS: anémia, migrény, neplodnosť, bolesti kostí a zmena dentície (napríklad zvýšená kazivosť až strata zubov), kožné ochorenia (napr. dermatitis herpetiformis), zmeny nálady a podobne.

Pozn. Takmer polovic ľudí postihnutých celiakiou nemusí trpieť žiadnym z uvedených príznakov.

 

Úprava výživy pri celiakii

  •  základné a jediné opatrenie je dôkladné vylúčenie gluténu (lepku) zo stravy
  • toto opatrenie je potrebné dodržiavať po celý život

Poznámka: Dôkladné vylúčenie gluténu zo stravy umožní hojenie sliznice, ktoré začína už na 3. - 6. deň. Úplné vyliečenie a zahojenie sliznice je možné! U detí môže trvať rok, u dospelých - podľa stavu sliznice a trvania neliečeného ochorenia - až 5 rokov. V ťažkých stavoch poškodenia sliznice nemusí dôjsť k jej úplnému zahojeniu a obnoveniu mikroskopickej štruktúry.

 

Nevhodné potraviny

  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
  • výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa ("robi mäso" a pod.), sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
  • nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
  • okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, melasa
  • glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)

Bezpečné potraviny

  • obilniny: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarantus, rogum a múka a výrobky z nich 
  • ovos (musí byť deklarovaný ako výrobok bez prímesí a stôp pšenice a lepku) sa dnes u väčšiny celiatikov považuje v dávke do 20 gramov denne za bezpečnú obilninu
  • strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy faule, cícer, hrášok - múky a výrobky z nich 
  • semená a orechy: olivy, ľanové, tekvicové, slnečnicové, všetky druhy orechov
  • ovocie a zelenina: všetky druhy a výrobky z nich ( ak neobsahujú nevhodné zložky), zemiaky, zemiaková múka
  • mliečne výrobky: mlieko, smotana, jogurt (ak neobsahuje škrob), zmrzlina (ak neobsahuje škrob), syry, cottage cheese (ak neobsahuje škrob)
  • nápoje: minerálne vody, čaje (niektoré bylinkové čaje môžu obsahovať jačmeň), ovocné a zeleninové šťavy, káva, destiláty, víno
  • sladidlá: med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor
  • čokoláda (ak neobsahuje škrob), kakao, kečup, horčica
  • všetky ostatné potraviny, ktoré nie sú uvedené v predchádzajúcom zozname nevhodných potravín alebo neobsahujú žiadnu jeho položku

Njačastejšie chyby v úprave stravy pri celiakii

  • predpoklad, že málo gluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
  • ignorácia celej bezlepkovej diéty
  • zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
  • nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou, strukovinami)
  • vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúcich glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)

Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii

  • rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm)
  • rozvoj laktózovej intolerancie a autimúnnych ochorení
  • osteoporóza
  • neplodnosť a potraty
  • anémia
  • poruchy rastu u detí
  • epileptické záchvaty

Dobré vedieť

Glutén sa nachádza v mnohých výživových doplnkoch a liekoch - skontrolujte si presné zloženie všetkého, čo prhĺtate.

 

Špeciálne doplny výživy

  • probiotiká (bez obsahu rizikových zložiek): 4 - 10 miliárd bektérií v jednej dávke 3-krát denne (podrobnosti nájdete v kapitole Probiotiká)
  • za studena lisovaný ľanový olej: 1 - 2 dcl denne počas dňa
  • glutamín: 500 mg 2 - krát denne (podrobnosti nájdete v kapitole Glutamín
  • B - komplex s obsahom kyseliny listovej a B12 (napríklad Stessease od fy Jamieson v dávke 1/2 tabletky večer pred spaním)

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • celiakia sa veľmi často spája s laktózovou intoleranciou, takže ak sa vaše tráviace ťažkosti neupravia napriek dôkladnému dodržiavaniu bezlepkovej diéty, problém môže byť kravské mlieko a výrobky z neho - informácie nájdete v kapitole Laktózová intolerancia
  • v odbornej literatúre  boli publikované predpoklady, že existuje vzájomné a obojsmerné spojenie celiakie s epilepsiou, z čoho vyplývajú dve veci

- ak trpíte epilepsiou, môže byť pre vás veľmi užitočné, ak by ste aspoň na niekoľko mesiacov skúsili dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu a potom zhodnotili, či sa váš zdravotný stav zlepšil alebo nie

- dôkladné dodržiavanie bezlepkovej diéty môže byť účinnou prevenciou ďalšej komplikácie celiakie - epilepsie

 

 



Podrobnosti

EAN: 9788097023003
Autor: Igor Bukovský
Rok vydania: 2009
Počet strán: 224
224
Typ tovaru: Pevná väzba bez prebalu, matná
Jazyk: slovenský
slovenský
Rozmery: 180x210x20 mm
Rok poslednej dotlače: december, 2014
Dátum plánovaného vydania: 26.6.2014
Druh tovaru: Kniha
Kniha
Žáner: Zdravie a krása
Formát: A5
ISBN: 978-80-970230-0-3
Dátum plánovaného vydania (posun): 3.11.2015
Vydanie: 1
Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/html/ipark.sk/public_html/layouts/default/modul/clanky.php on line 782

Zaujimavé články ku knihe

Kniha Plán B: Máte problémy s váhou? Tipy na chudnutie od doktora Bukovského!
20.3.2015

Ak patríte k ľuďom, ktorí si svoje chudnutie vymysleli, môžu za to predovšetkým titulné stránky časopisov, ktoré si kupujete, vaša osobná váha a vaše veľké zrkadlo! Túto tézu rozoberá doktor Igor Bukovský vo svojej publikácii Plán B.

viac
Kniha Plán B: Zhoďte kilá s doktorom Bukovským
6.3.2015

Najznámejší lekár v oblasti zdravej výživy vás pozýva do "školy", ktorou sám prešiel so svojimi klientmi za 10 rokov existencie jeho kliniky. Je to škola, v ktorej si jednotky aj päťky budete dávať iba vy sami. A pritom pomôže schudnúť tak, aby sa to dalo vydržať aj udržať. Predstavujeme jeho publikáciu s názvom Plán B.

viac
Lekárska trilógia, ktorá si získala aj Slovákov
6.8.2014

Milujeme príbehy z medicínskeho prostredia. Priťahujú nás možno aj preto, že sa nás niečím dotýkajú, sú nám blízke. Robin Cook, Leonard Goldberg či Ken McClure. To je len pár mien, ktoré pozná každý fanúšik lekárskych trilerov. A určite poznáte aj jednu z hviezd tohto žánru Noaha Gordona. Jeho historicko-lekárske príbehy Liečiteľ, Šaman a Lekárka si obľúbili desaťtisíce slovenských čitateľov.

viac
Sušené slivky = zdravé kosti
27.11.2013

Prinášame úryvok z najnovšej knihy doktora Igora Bukovského s názvom Návod na prežitie pre ženu.

viac

Recenzie knihy Nová miniencyklopédia prírodnej liečby | Igor Bukovský
100%
2 recenzie

Ohodnoť knihu
09.02.2016, 08:46
0
veľmi hodnotná kniha, odporúčam všetkým, ktorí sa zaujímajú o tento druh literatúry.
19.08.2015, 21:15
5
Prehľadná, zrozumiteľná, vtipná, poučná...Má jedinú chybu a to, že jej autorom nie som ja. Mal by som byť na čo hrdý...

Knihy, ktoré by vás mohli zaujímať

Doručovanie ZDARMA!

Zatočte s poštovným a skoncujte s platením!  


 Ponúkame Vám viac ako 50 odberných miest na Slovensku.


O autorovi
Igor Bukovský

Igor Bukovský

 

MUDr.Igor Bukovský, PhD.

 

Lekársku fakultu absolvoval v rokoch 1984-1990 na Jeseniovej fakulte v Martine a LF UK v Bratislave

 

Titul “PhD.” získal v roku 1999 v odbore Normálna a patologická fyziológia za výskum včasných štádii aterosklerózy. Názov dizertačnej práce: Vplyv oxidácie a antioxidantov na funkčný stav arteriálneho endotelu u človek

V máji 1998 absolvoval krátkodobý štúdijný pobyt o regulácii príjmu potravy a obezite na Maastricht University v Holandsku

Pracovne navštevuje a udržiava kontakt s univerzitnými a vládnymi zdravotníckymi inštitúciami v Spojených štátoch.

Momentálne sa venuje aj písaniu kníh o zdravej výžive a praktických rád na chudnutie.

 

Zaujímavé diela:

Nová miniencyklopédia prírodnej liečby

Teraz to zíde

Návod na prežitie pre muža

Návod na prežitie pre ženu

Plán B

Ďalšie knihy autora
Odporúčame
Sme na Facebooku

Garancianákupu.sk

Lístky a vstupenky môžete kúpiť na

 

Máš málo miesta na disku? Ulož si

dokumenty, súbory a e-knihy na

uschovna.sk

 

NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.

 

 Porovnanie cien na Pricemania.sk

Porovnanie cien na Pricemania.sk

 

Bezpečný nákup